tirsdag den 17. september 2013

Skjulte hulrum og tanker om historiens væsen

Kiggede lige forbi Vor Frue Kirke i Vestergade i går. Det er ikke så svært, jeg bor lige ved siden af. En venlig mand fra menighedsrådet havde vagten hin dag (fordi kirketjeneren har fri om mandagen), og vi fik os en lille sludder, da jeg havde taget mine billeder, og han rumsterede rundt og slukkede stearinlysene og gjorde sig klar til fyraften. 

Vor Frue Kirke er speciel derved, at det var den første, oprindelige domkirke i Aarhus. Den er sandelig også speciel derved, at man i 1955 fandt en krypt under kirkegulvet, der førte ned til et kirkerum, der daterer sig tilbage til (intet mindre end) 1000-tallet. 



















Alt det vidste jeg godt fra historiebøgerne. Men det er jo herligt med en personlig vinkel på sagerne, og den kunne den ældre herre levere. Han daterede sig ganske vist ikke tilbage til 1000-tallet, men var blevet konfirmeret i kirken i 1953, altså to år før, man opdagede krypten. Så på hans konfirmationsdag så kirken noget anderledes ud, end den gør i dag. 



















Jeg kunne ikke lade være med at få den tanke, at det jo var pudsigt, hvis det er det rette ord, som mennesker i århundreder har vadet henover det skjulte hulrum - uden at kende til dets eksistens. I 1312, som i 1767, som i 1953. Set i historiens store perspektiv er det en tilfældighed, at krypten blev opdaget i sidste halvdel af det 20. århundrede, således at vi levende mennesker i dag kan gå ned i den. 

Tilfældighedernes spil synes at være en del af historiens fascinerende væsen. 
Det er sådan set det samme med Maskestenen, Moesgård Museums vartegn, der fungerede som del af fundamentet under den gamle mølle i Aarhus (i dag ligger hovedbiblioteket der), og som udelukkende kom for en dag, fordi møllen brændte. 

Gad vide hvor mange, der findes af den slags? Altså af Maskesten og krypter, der venter på at blive opdaget - mere eller mindre tilfældigt? 
Gad vide hvad der ellers ligger af solvogne, guldhorn, Gundestrup-kedler, gigantiske romerske møntskatte ude i mulden og venter på at blive pløjet op? Eller at blive fundet af amatørarkæologer, der bipper sig frem til dem! Gad vide hvor mange indmurede skrifter, der ligger i hemmelige hulrum, måske i gravkamre, i sarkofager, uha, og som kan ændre vores syn på Danmarkshistorien radikalt? 

Links: 
Her er lidt mere om historien bag - og under - Vor Frue kirke og det omliggende klosterkompleks
Her er den helt tunge version fra Nationalmuseet (pdf). Det kommer fra det bindstærke værk om de danske kirker, der bl.a. rummer anselige inventarlister. Så er man advaret. 
Men - Vor Frue er jo splitterlevende og ikke et museum! Så her er lidt mere om det aktuelle menighedsliv i kirken. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar